Jedna od primarnih želja svake mladenke jest da njen make-up traje cijelu noć! Zahvaljujući "skrivenim pomagačima" poput kvalitetne baze i proizvoda za fiksiranje, ovu želju nije teško pretvoriti u stvarnost.

U ovom ćemo se tekstu pozabaviti takozvanim bazama za make-up koje još nazivamo i primerima (engl. prime – pripremiti). Oni i doslovno pripremaju kožu za puder te ostali make-up koji nanosimo na lice. Osim toga, zaglađuju kožu čineći ju baršunastom i glatkom.

Danas na tržištu postoje brojne baze. One se, dakako, razlikuju cijenom, ali i kvalitetom. Baza je zasigurno jedan od proizvoda na kojem ne bi trebalo štedjeti jer ona predstavlja garanciju da će šminka ostati na mjestu.

Baza se nanosi na čisto lice ili nakon kreme. Današnji primeri više nisu obične baze za lice. Oni sjajno hidratiziraju kožu pa prethodno nanošenje kreme često nije niti potrebno.

Baze dolaze u nekoliko nijansi i tekstura. Iako su najčešće bezbojne, one obojane su namijenjene određenim kožnim problemima. Tako zeleni primeri ublažavaju crvenilo, ljubičasti neutraliziraju sivilo lica, a narančasti maskiraju plavičaste podočnjake i vene. Na tržištu postoje i baze koje naglašavaju sjaj kože, ali i one koje matiraju lice.

Što se teksture tiče, baze mogu biti gelastog, tekućeg, kremastog izgleda te obogaćene silikonima, mineralima i ostalim hranjivim sastojcima.

Ako ste u potrazi za obojanim bazama koje će prekriti određeni problem na koži, preporučujem da isprobate Make Up For Ever HD baze. Iznimno dobro odrađuju posao za koji su stvorene, međutim važno ih je pravilno nanijeti na lice odnosno dobro utrljati kako ne bi bile vidljive ispod pudera.

Ukoliko pak nemate problema s kožom, predlažem da isprobate La Prairie - Cellular Treatment Rose Illusion Line Filler. Ovu bazu karakterizira gelasta, svilenkasta tekstura, svjež miris i iznimna sposobnost zaglađivanja bora.

Još jedna iznimno kvalitetna baza za lice je i Photo Finish Hydrating Foundation Primer

tvrtke Smashbox. Riječ je o višestruko nagrađivanom proizvodu koji sjajno hidratizira i vlaži kožu satima nakon nanošenja.

Zaključak za kraj glasi: ako imate priliku nabaviti kvalitetnu bazu za make-up, svakako to učinite! Lice će vam biti zahvalno jer ćete mu osigurati baršunast izgled i hidratizaciju. Što je najbolje od svega, na vlastitoj ćete svadbi moći plakati, znojiti se, crvenjeti i smijati do mile volje. Šminka će, uz kvalitetnu make-up bazu ostati na licu cijelu noć!

 

Marija Butković

Tags: